Efekt „threshold”
Efekt progowy (ang. threshold effect) jest właściwością określonych substancji (substancji progowych) polegającą na zapobieganiu lub znaczącemu opóźnieniu tworzenia się osadów przy bardzo niskich stężeniach. Następuje to w wyniku absorpcji substancji z powierzchni osadu (np. wapnia), zapobiegając w ten sposób tworzeniu się dużych kryształów. W rezultacie unika się powstawania osadów wapiennych.
Efekt anti-soiling
Opóźnia ponowne zabrudzenie powierzchni.
Efekt easy-to-clean
„Hydrofobowa powłoka antyadhezyjna” – powierzchnia jest łatwa do czyszczenia ze względu na niski stopień przywierania zabrudzeń.
Efekt sperlania
Zdolność do samodzielnego oczyszczania się hydrofobowych mikro- i nanostrukturalnych powierzchni. Duże naprężenie powierzchniowe zapewnia mniejszą zwilżalność. W rezultacie zmniejsza się powierzchnia styku z wodą i brudem. Cząsteczki zanieczyszczeń nie przyczepiają się i są spłukiwane, np. z okien przez krople deszczu.
Emulsja
Silnie rozdrobniona mieszanina dwóch różnych (zazwyczaj niemieszających się ze sobą) cieczy (takich jak olej i woda) bez widocznego podziału.
Emulsja uniwersalna
Emulsja o wielorakim zastosowaniu – układ dwóch niemieszających się ze sobą cieczy, przy czym jedna z nich jest silnie rozproszona w drugiej. W celu dokładnego rozproszenia należy wymieszać lub wstrząsnąć układ. Emulgator zapobiegnie rozpadowi roztworu. Najczęściej występującą emulsją jest woda z olejem.
EN 1040
Ilościowa zawiesinowa metoda określania podstawowego działania bakteriobójczego chemicznych środków dezynfekcyjnych i antyseptycznych
EN 1276
Ilościowa zawiesinowa metoda określania działania bakteriobójczego chemicznych środków dezynfekcyjnych i antyseptycznych stosowanych w sektorze żywnościowym, warunkach przemysłowych i domowych oraz zakładach użyteczności publicznej.
EN 12791
Chirurgiczna dezynfekcja rąk – metoda badania i wymagania
EN 13624
Ilościowa zawiesinowa metoda określania działania grzybobójczego lub bakteriobójczego w obszarze medycznym.
EN 13697
Ilościowa metoda określania działania bakteriobójczego i grzybobójczego chemicznych środków dezynfekcyjnych używanych w sektorze żywnościowym, warunkach przemysłowych i domowych oraz zakładach użyteczności publicznej w odniesieniu do nieporowatych powierzchni.
EN 13704
Ilościowa zawiesinowa metoda określania działania sporobójczego chemicznych środków dezynfekcyjnych stosowanych w sektorze żywnościowym, warunkach przemysłowych i domowych oraz zakładach użyteczności publicznej.
EN 13727
Ilościowa zawiesinowa metoda określania bakteriobójczego działania w obszarze medycznym.
EN 14476
Ilościowa zawiesinowa metoda określania wirusobójczego działania w obszarze medycznym.
EN 1499
Higieniczne mycie rąk – metoda badania i wymagania.
EN 1500
Higieniczna dezynfekcja rąk – metoda badania i wymagania
EN 1650
Ilościowa zawiesinowa metoda określania działania grzybobójczego lub bakteriobójczego działania chemicznych środków dezynfekcyjnych i antyseptycznych stosowanych w obszarze spożywczym, przemysłowym, domowym oraz instytucjonalnym.