czyszczenie-i-hig-sanitariaty.jpg
Wróć
06.08.2024

Jak poradzić sobie z kamieniem i zabrudzeniami organicznymi?

Było o grillu, to teraz kilka słów o kanapce. Nie chodzi jednak o pyszna kilkuwarstwową sznytkę, lecz o znacznie mniej pożądaną „kanapkę”, która powstaje na posadzkach, urządzeniach sanitarnych i innych powierzchniach mających kontakt z wodą.

Powszechnie wiadomo, że tam gdzie woda (zwłaszcza woda twarda – z dużą ilością minerałów) tam tworzy się tzw. kamień wodny, czyli osad soli głównie wapnia i magnezu. Znamy to zjawisko z naszych domów. Kamień odkłada się na kafelkach, w kabinach prysznicowych, umywalkach, rurach a także w czajnikach, zmywarkach, pralkach. Szarawy twardy osad nie wygląda zbyt atrakcyjnie, więc staramy się go usunąć. W gospodarstwach domowych sięgamy najczęściej po kwasek cytrynowy lub ocet, czyli kwas. W zawodowym sprzątaniu sięgamy po profesjonalne środki o bardzo niskim pH (0 – 2) i formule dostosowanej do powierzchni jaką chcemy wyczyścić.

  • Na posadzkach dobrze sprawdza się FLORMATIK GRES ACID.
  • W sanitariatach preparaty z rodziny SANITEX orazśrodek do usuwania kamienia i rdzy SILUX WC GEL ACID lub produkty z linii ekonomicznej PROFIBAIC S 530 i S 533. Natomiast z linii hotelowej PROFIMAX LH 1.
  • Do obszarów związanych z żywnością (fabryki produktów spożywczych, kuchnie, stołówki, restauracje) stosuje się środki z rodziny PROFIMAX SP takie jak SP 102, SP 150 do odkamieniania. Mamy też uniwersalny odkamieniacz CALC CLEANER.

Zdarza się jednak (dotyczy to głównie posadzek i urządzeń sanitarnych), że taki czy inny kwas nie radzi sobie z kamieniem tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Dlaczego tak się dzieje?

Tu dochodzimy do drugiego składnika naszej „kanapki”, czyli zabrudzeń organicznych takich jak tłuszcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, smary i oleje roznoszone na butach w zakładach przemysłowych, a także wszelkiego rodzaju maści, kremy czy złuszczający się naskórek, które zostawiamy w wannie i umywalce. Ten rodzaj brudu osadza się na zakamienionych powierzchniach i skutecznie uniemożliwia biednemu kwasowi dotarcie do swego przeciwnika. Aby temu zaradzić trzeba sięgnąć po środki o wysokim pH (12 – 14).

  • Do tego nadadzą się produkty z rodziny FLORMATIKPLUS, GMS, a zwłaszcza FLORMATIK GRES ALKALI i FLORMATIK FAT, które można stosować do mycia maszynowego i ręcznego.
  • Ten ostatni może być wykorzystywany także w przemyśle spożywczym i gastronomicznym podobnie jak PROFIMAX SP 101 i SP 160.
  • W gospodarstwie domowym, biurze, szkole bardzo przydatny będzie uniwersalny odtłuszczacz FAT CLEANER.

Nie bez powodu płyny stosowane w zmywarkach przemysłowych mają skrajnie różne pH. Środek myjący to silna zasada a środek płucząco-nabłyszczający  ma odczyn kwaśny. Taka kombinacja daje najlepszy efekt myjący. Na koniec jeszcze jedna uwaga:

Jak wiemy ze szkoły, kwasy i zasady mówiąc najprościej neutralizują się nawzajem, czyli tracą zdolność rozpuszczania zabrudzeń. A zatem chcąc doczyścić posadzkę musimy zachować następującą kolejność czynności:

  1. Myjemy posadzkę środkiem zasadowym w celu usunięcia tłustych zabrudzeń (oliwa zawsze na wierzch wypływa).
  2. Neutralizujemy podłoże poprzez przemycie wodą i staranne zebranie brudnego roztworu z resztkami chemii za pomocą maszyny szorująco-zbierającej lub odkurzacza do pracy na mokro.
  3. Myjemy posadzkę środkiem kwasowym w celu usunięcia kamienia.
  4. Ponownie myjemy posadzkę wodą i zbieramy roztwór z resztkami chemii (nie chcemy, żeby kwas zjadł nam fugi).

W inny sposób tej „kanapki” nie ugryziemy.

lakma_post_kamien_2.png

Przeczytaj także

16.07.2024

Czyszczenie grilli - Jak zrobić to szybko i skutecznie?

Sezon letni w pełni, więc warto poświęcić kilka słów ulubionemu zajęciu wielu z nas, czyli grillowaniu. A dokładniej skupimy się na czyszczeniu grilli i tym podobnych urządzeń pracujących w wysokich temperaturach.

Czytaj więcej
Czyszczenie grilla
25.03.2021

Dezynfekcja lokalu gastronomicznego - jak ją wykonać poprawnie

Utrzymanie higieny w lokalu gastronomicznym to jeden z priorytetów, który bezpośrednio wpływa na jakość wyrobów i bezpieczeństwo przebywających w nim osób – zarówno klientów jak i pracowników.

Czytaj więcej
60953d2d5fbe92.-dezynfekcja-lokalu_obraz_listy.png
Masz pytanie?
Skontaktuj się z naszym przedstawicielem
Przejdź do kontaktu

Pliki cookies

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Rozumiem, zamknij