Czyszczenie grilli - Jak zrobić to szybko i skutecznie?
Sezon letni w pełni, więc warto poświęcić kilka słów ulubionemu zajęciu wielu z nas, czyli grillowaniu. Grillowanie ma swoją jasną – smaczną stronę i ciemną, czyli brudną stronę. I właśnie czyszczeniu grilli i tym podobnych urządzeń pracujących w wysokich temperaturach warto poświęcić kilka słów i praktycznych rad.
Przede wszystkim nie należy zwlekać z czyszczeniem grilla do tzw. następnego razu. Wszelkie zabrudzenia (podobnie jak plamy na tkaninach czy wykładzinach) najłatwiej usuwa się póki są świeże. Zabrudzenia zaschnięte często są niemożliwe do usunięcia. Najlepiej więc odczekać, aż grill ostygnie do 40 - 50°C i zacząć działać.
Jak się do tego zabrać? Przede wszystkim dobrać właściwy środek chemiczny. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest preparat PROFIMX SP 180. Jest to wysoko alkaliczny (pH 13-14) środek do gruntownego czyszczenia urządzeń kuchennych mający dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Preparat jest dostępny zarówno w formie koncentratu w opakowaniach 5 litrowych jak i w postaci gotowej do użycia w poręcznych 1 litrowych butelkach z atomizerem.
W przypadku „gotowca” można od razu przystąpić do pracy. Wystarczy dokładnie spryskać zabrudzone miejsca urządzenia i zrobić sobie… zasłużoną przerwę. Tak, to nie żart. Preparat, mimo że bardzo silny, musi mieć czas na zadziałanie, czyli skuteczne rozpuszczenie tłuszczu i wszelkich przypaleń. Mamy więc kilkanaście minut na kawę i potem możemy wykonać następne czynności. Jeśli zabrudzeń było niewiele wystarczy dokładnie spłukać czyszczone powierzchnie wodą i po robocie. Przy silniejszych zabrudzeniach należy powtórnie nanieść preparat a także wesprzeć jego działanie mechanicznie – za pomocą „druciaka” lub metalowej szczotki i znowu spłukać powierzchnie wodą.
Warto pamiętać, że czysty grill to nie tylko walor estetyczny, ale także lepsza jakość potraw i troska o nasze zdrowie!
#LAKMAProTeam